Pandrillus
Door: mirandabuter
Blijf op de hoogte en volg Miranda
13 Februari 2011 | Nigeria, Calabar
We hebben net 4 dagen bushcamp achter de rug. Met deze warmte en luchtvochtigheid toch een hele ervaring. Heel fijn als er niet gedouched kan worden! Gelukkig komen we af en toe riviertjes tegen waar we dan in kunnen duiken of in ieder geval een beetje kunnen wassen.
We hebben twee nachten bij de Drill ranch in Afi gebivakkeerd. We hebben er een bezoek gebracht en dat was echt geweldig!
Info is te vinden op www.pandrillus.org. Als het aan mij ligt ga ik daar voor lange tijd terug! Dit is een rahabiliteits- en fokcentrum voor drills (familie van mandrills, verschil is kleur van de neus. Mandril is mooi blauw terwijl de drill gewoon zwart is). Dit zijn apen die hier en in een klein gedeelte van Kameroen voor komen. Waarschijnlijk zijn er in het wild nog maar 3000 te vinden. Dat is nog minder dan dat er aan gorilla's te vinden is! Ze hebben hier het grootste fokcentrum voor drills ter wereld. Ze zijn begonnen met dieren die door mensen zijn binnen gebracht. Inmiddels hebben ze 6 colonies met in totaal meer dan 300 dieren! 1 colonie woont hier in Calabar, de eigenaren wonen namelijk hier. Zij houden deze (kleine) colonie hier ivm educatie. De mensen hier denken namelijk heel anders over apen dan wij. Gelukkig is het nu wel illegaal deze dieren thuis te houden of om te bejagen.
De overige colonies zitten op de drill ranch. Over een paar maanden wordt de eerste groep terug geplaatst in de natuur. Deze groep bestaat uit maar liefst 127 dieren! Het wachten is op een paar speciale chips zodat bepaalde dieren op te sporen zijn met satalieten. De dieren worden naar een berg in de buurt gebracht en worden daar dan gevolgd door de dierverzorger die ze nu verzorgt. Hij kent alle dieren bij naam en dit is het grote project om te bekijken of het inderdaad kan. De dieren leven nu in een omheind gebied van maarliefst 7 ha groot! Daarop zijn de fruitbomen etc te vinden die ook in de natuur te vinden zijn. Toen wij bij de omheining stonden zagen we dan ook maar 1 drill aankomen. De rest was nergens te vinden, omdat ze nu dus ook bijna niet meer bij gevoerd worden. Ik hoop maar dat het lukt. Het was zeer indrukwekkend.
Daarnaast hebben ze ook nog wat chimps. Omdat deze niet meer terug geplaatst kunnen worden, worden deze wel in een groot verblijf gehouden (een paar ha) maar ze kunnen niet meer fokkken. Dit omdat ze ruimte willen behouden voor dieren die binnen worden gebracht en het is niet de intentie om hier mee te gaan fokkken.
Hier in Calabar heb ik de eigenaren bezocht en in hun achter tuin is het een beetje als het oude stichting AAP. Ze hebben 1 colonie drills (35 dieren) voor educatie. Daarnaast een gehandicapte drill met zijn harem, 3 jonge chimps (die als ze groter zijn ook naar die andere locatie gaan), wat grijze roodstaarten, jonge krokodillen en een duiker (hert). Over het algemeen proberen ze deze dieren weer terug te brengen naar de natuur, als mogelijk.
In Kameroen zit de organisatie ook. Als ik de mogelijkheid krijg hoop ik deze ook te kunnen bezoeken. Er werken vrijwilligers uit het buitenland en het lijkt me super om hier te werken! De mensen van hier worden betaald, en voor de rest hebben ze op alle locaties een paar buitenlandse vrijwilligers. Zij hoeven niet te betalen (wat voor heel veel projecten wel geldt). Wat dat betreft dus beter geregeld. Ze krijgen vooral geld vanuit de overheid en op de een of andere manier vanuit de olie industrie. Daarnaast zijn er de bezoekers die ook nog wat binnen brengen.
Als je ooit naar Nigeria gaat is dit een must om heen te gaan!